Hiljaa hyvä tulee

Uskallatko unelmoida? Oletko kokenut harvinaista hetkeä, kun tajuat että jokin pitkäaikainen unelma käy vihdoin toteen?

Alussa unelmat ja haaveet virtaavat kaukana ylhäällä vaaleanpunaisina pilvinä, kunnes ne viimein konkretisoituvat ja laskeutuvat raskaina maan pinnalle. Unelman toteutumisen kaari on kiinnostava: Kun unelmoi, haave on täynnä onnea ja päättymätöntä runsautta. Sen mielikuvan voimin jaksaakin tehdä työtä, edetä saavuttamatonta kohti lapsen askelin. Mutta mitä lähemmäksi unelmaa käy, sitä todellisemmaksi konkretisoituu ymmärrys siitä ettei toteutus ole pelkkää helppoa onnea. Mukaan kuvioon astuu vastuu ja työ, jota unelman ylläpitäminen vaatii. Ja juuri kun unelma on toteutumassa, kupla poksahtaa ja mielen valtaa ajatus: entä jos en haluakaan tätä, mitä jos taakka on liian suuri?

Lauantaina 17.9.  Lahdenperä sai kauan haaveilemansa jurtan. Alussa oli vain idea, sitten loputtomia suunnitelmia, toteutuneita ja toteuttamattomia. Seurasi moninaisia vaiheita ja byrokratiaa, ja ta-daa; jurtta viimein seisoo pihalla.

Matkan varrella on oltava luova ja nähdä vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia. Ennen kaikkea täytyy olla rohkea puhumaan haaveistaan ääneen ja kuulla ideoita, joita ei itse olisi tullut miettineeksi.

Vuonna 2014 itämään lähtenyt idea jurtasta sai tuulta alleen vuonna 2020, kun allekirjoittaneelle mainittiin ensimmäisen kerran Leader -ryhmästä Joutsenten reitti. Kyseessä on alueellinen kehittämisyhdistys, joka tukee ruohonjuuritason hankkeita maaseudun elämänlaadun parantamiseksi ja elävöittämiseksi. Selvisi että sitä kautta jurttahaave voisi saada taloudellista tukea toteutuakseen. Haaveena oli, että yhdistyksellä olisi oma toimitila, helposti lähestyttävä kehto, jonne voisi matalalla kynnyksellä tulla palautumaan, kokemaan yhteisöllisyyttä ja voimaan hyvin. Jurtassa olisi tarjolla teetä, sympatiaa, joogaa ja keskustelua. Lähestyin Leader -ryhmää kysymysten kanssa ja selvisi, että yhdistyksen jäsenmäärä oli liian pieni, jotta toiminta nähtäisiin tarpeeksi vakiintuneena saamaan Leader -rahoitusta.

Ratkaisuna tähän loimme joukkorahoituskampanjan Mesenaatti -palvelun kautta. Alkuvuoden 2021 joukkorahoituskampanjalla keräsimme varoja jurtan hankintaa varten. Mesenaatti-kampanjan kautta lahjoituksen antaneet saivat vastineeksi Lahdenperä ry:n jäsenyyden sekä online-joogatunteja. Parissa kuukaudessa yhdistyksen jäsenmäärä nousi neljästä ihmisestä yli viiteenkymmeneen. Joukkorahoituskampanja tuotti 1300 euroa, joka budjetoitiin jurttahankkeen osarahoitukseen. Joulukuussa 2021 Leader -hakemus oli hyväksytty ja saimme Pirkanmaan ELY-keskukselta 50% kokonaiskuluista kattavan taloudellisen tuen Kulttuurijurtta -nimisen hankkeen toteuttamiseksi.

Hanke on sisältänyt useammat talkoot, sitoutuneita ja upeita tukijoukkoja, talkoolaisia, rakennusalan ammattilaisia sekä kanssaunelmoijia. Jurtan rakentajana toimi Steve Gourlayn Finger Jurtta Kurusta. Nyt syyskuun puolessa välissä voin hankekoordinaattorin roolista osittain jo henkäistä helpotuksesta; tästä selvittiin, unelmat käyvät toteen, mutta nyt alkaa vastuu ja työ. Mikään ei kaduta, juuri nyt juuri tässä on hyvä olla.

Jurtan avajaisia vietetään keväällä 2023 uuden toimintakauden käynnistyessä. Syksyn 2022 tapahtumiin pääset tutustumaan täällä.

Tervetuloa tutustumaan jurttaan!

Kirjoittaja: Anni Rainio
Kuvat: Venla Rainio

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus