Satoisa metsäpuutarha -kurssi 24.-25.8.24.

Kurssin sisältö 

Kurssilla kerrotaan, mikä on satoisa metsäpuutarha ja miten eri lähtökohdista (esim. tavallinen kotipiha, metsä, hakkuuaukio, pelto) rakennetaan rehevä, monimuotoinen ja tuottoisa metsäpuutarha. Opetellaan hyödyntämään erilaisia helppoja suunnittelutyökaluja (esim. kartta-aineistot) ja havainnoimaan istutuspaikan olosuhteita ja siihen vaikuttavia ympäristötekijöitä. Tutustutaan Suomeen soveltuvaan metsäpuutarhan lajistoon, sekä puu- että ruohovartisiin kasveihin. Kurssilla päästään harjoittelemaan kasvien sijoittelua ja istuttamista toimiviksi kokonaisuuksiksi Lahdenperän perusteilla olevaan metsäpuutarhaan. Myös helppoja kasvien lisäystekniikoita opetellaan.

Kurssi sopii kenelle tahansa satoisasta metsäpuutarhasta haaveilevalle ennakkotiedoista ja -taidoista riippumatta.

Satoisa metsäpuutarha, josta käytetään myös nimiä syötävä metsäpuutarha tai ruokametsä, on viljelyjärjestelmä, jonka rakenne ja toimintaperiaate jäljittelee luonnonmetsää, mutta josta voidaan korjata ihmistä hyödyttäviä satoja monipuolisemmin kuin luonnonmetsistä. Satoa voivat olla tuttujen hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja vihannesten lisäksi myös sienet, polttopuu tai vaikkapa värjäyskasvit. Metsäpuutarha skaalautuu: sen koko voi olla mitä tahansa pienestä rivitalopihasta hehtaarien kokoisiin viljelmiin. 

Metsäpuutarha pyritään suunnittelemaan siten, että se hoitaa lopulta itse itsensä, ja ulkoisia tuotantopanoksia, kuten kastelua, kitkentää ja lannoittamista, tarvitaan mahdollisimman vähän. Jotta tällainen järjestelmä saadaan aikaan, täytyy ymmärtää kasvupaikan olosuhteet, käyttää ja luoda edullisia mikroilmastoja, osata hyödyntää käytettävissä oleva vesi ja kasvattaa maan viljavuutta luonnon tarjoamilla menetelmillä. Näin syntyy hiiltä sitova ja eliöstöltään tasapainoinen ja monimuotoinen ekosysteemi sekä maan alle että maanpinnan yläpuolelle. Satoisa metsäpuutarha on sekä ympäristöteko että ihmisten ja monenlaisten tärkeiden pikkueliöiden paratiisi!

Ajankohta ja aikataulu:

24.-25.8.2024. 
Lauantai klo 9-18 
Sunnuntai klo 9-16

Voit halutessasi saapua paikalle jo perjantai-iltana.

Hinta ja ilmoittautuminen:

Earlybird 235 € (31.5. asti)
260 € / 240 € (alennettu hinta Lahdenperä ry:n jäsenille)

Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan varausmaksu 30 euroa, jota ei palauteta mikäli perut osallistumisesi. Varausmaksu vähennetään kurssin hinnasta. Kurssimaksun maksuaika on 30 vrk. Kysy järjestäjältä maksun suorittamisesta erissä.

Ilmoittautuminen sähköpostitse: lahdenperary@gmail.com
Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdollinen erityisruokavalio.

Viimeinen ilmoittautumispäivä: 23.7.2024.

Majoitus ja ruokailu:

Lahdenperässä majoitutaan omassa teltassa tai Hilja -jurtassa (kysy jurttamajoitusmahdollisuudesta ilmoittautumisen yhteydessä).

Ruoka on vegaanista. Gluteeniton vaihtoehto on mahdollinen pyydettäessä.
Kurssin hintaan kuuluu kaksi aamupalaa, kaksi lounasta ja yksi illallinen sekä kahvitarjoilut välipaloineen.

Lahdenperässä on kompostikäymälät.
Rantasaunassa on saunomismahdollisuus. Ota mukaan oma pyyhe ja suosi luonnossa hajoavia pesuaineita!

Opettajat 

Maisema-arkkitehti ja pihasuunnittelija Miina Ant-Wuorinen innostuu erityisesti siitä, miten voimme yhtäaikaisesti luoda viihtyisiä vehreitä ympäristöjä, tukea luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön hyvinvointia sekä saada vuosi vuodelta enemmän maukasta satoa kotipuutarhoista ja moninaisilta viheralueilta ympärillämme. Hän on rakentanut omaa vanhaan kaupunkipuutarhaan perustettua metsäpuutarhaansa yli kymmenen vuoden ajan ja siitä on muodostunut hänelle elämäntapa. Sivutyönään hän kasvattaa ja myy monivuotisten vihannesten taimia ja on myös opettanut tulevia maisema-arkkitehteja Aalto yliopistossa. http://www.gaiana.fi

Henna Jämsä on muusikko-puutarhuri-permakulttuuriopettaja. Hänen suuri intohimonsa ovat monivuotiset hyötykasviviljelmät ja ruoankasvatukseen käytettävien resurssien tuottaminen paikallisesti. Hän hoitaa koti- ja mökkipuutarhaansa permakulttuurin etiikan ja periaatteiden mukaisesti ja pyrkii kasvattaman syötävää kaikkialla kauniilla ja helpolla tavalla. Hän on luennoi ja pitää kursseja monista permakulttuurisista aiheista säännöllisesti. Hennan blogia ja muitakin ajatuksia voi lukea sivulta http://www.maatarhuri.fi.

Miina ja Henna ovat yhdessä kääntäneet ja sovittaneet Suomen olosuhteisiin ruotsalaiset Philipp Weissin ja Annevi Sjöbergin kirjoittamat kirjat Satoisa metsäpuutarha: Kasvata syötävää kaikkialla sekä Monivuotiset vihannekset: Löydä, kasvata, nauti. Molempia kirjoja on ostettavissa kurssilta.

Järjestäjä 

Lahdenperä ry on vuonna 2020 perustettu kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin yhdistys Sastamalan Kärppälän ja Kutalan kylien välissä. Lahdenperän tilaa ennallistetaan permakulttuurisin periaattein. 

Saapuminen

Suositaan kimppakyytejä ja julkisia liikennevälineitä!
Junalla ja bussilla pääsee lähimmille asemille (Karkku/Ellivuori th.). Sovi järjestäjän kanssa noudosta asemalta.

Autolla:
Mikäli saavut autolla, tarjoa kyyti kanssakurssilaiselle!

Osoite:
Lahdenperä ry
Kärppäläntie 522
38120 Sastamala

Lisätietoja kurssista: Anni Rainio, 0503815453, lahdenperary@gmail.com

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus