Hilja -jurtan avajaisia juhlittiin auringon hellivässä lämmössä

Toukokuun 20. päivänä Lahdenperässä juhlittiin yhdistyksen uutta jurttaa.
Avajaisohjelmassa oli joogaa Silja Erikssonin ohjaamana, Natural Mindfulness- harjoituksia Viheriän Pauliina Salmisen johdolla, teemaistelua Venla Rainion opastamana, juhlapuheita ja musiikkia. Herkullisten tarjoilujen lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus päästä yrttisaunaan ja jalkakylpyyn.

Esiintyvänä artistina paikalla oli Ulla Kolla -nimellä esiintyvä laulaja launluntekijä Laura Oksanen. Ulla Kolla esitti kappaleita uudelta Jäätie -albumiltaan. Musiikki on maalailevaa, lyriikat virtaavat unenkaltaisten tilojen läpi maalaillen kaihoisasti elävältä tuntuvia kuvia muistoista, kokemuksista ja tunteista. Jurtan lämmin ja syleilevä tunnelma sopi täydellisesti tähän musiikkielämykseen. Ulkopuolelta kuuluva tuuli ja linnut täydensivät kokonaisuutta. Paikan päällä aisti herkistyneen ja keskittyneen tunnelman.

Ruohonjuuritason kulttuuria maaseudulla

Paikallisen Leader kehittämisyhdistys Joutsenten reitti ry:n toiminnanjohtaja Petri Rinne piti avajaispuheen. Rinne on alusta asti tukenut Lahdenperä ry:tä  Leaderin ja ELY -keskuksen rahoittaman jurtta -hankkeen kanssa. Rinne puhui maaseutukulttuurin rikastuttamisesta ja elävöittämisestä, luontoarvojen tärkeydestä ja siitä miten ruohonjuuritason toiminta on tärkeää. Suomen maaseutu on harvaan asuttua mutta sillä on hyvät mahdollisuudet edustaa monipuolista kulttuuria, sellaista, jota kelpaa esitellä kauempaakin tulleille kansainvälisille vieraille.

Jurtan nimi kunnianosoitus suvun naisille

Lahdenperä ry:n puheenjohtaja Anni Rainio julkaisi jurtan nimen. Rakennus nimettiin Lahdenperän tilaan liittyvien naisten mukaan: Hilja.

Lahdenperän tilan perustaja oli talollinen Frans Riuku. Vuonna 1937 Lahdenperän tila irroitettiin suuremmasta Riu’un tilasta ja Frans rakensi tutun puna-valkoisen Lahdenperän mökin. Fransin tyttären nimi oli Hilja (s. 1899). Hän oli Lahdenperän nykyisen omistajan Heikki Rainion isoäiti.
Toinen Hilja -niminen henkilö oli Frans Riu’un jälkimmäinen vaimo. Hän oli myös viimeinen henkilö, joka asutti Lahdenperän tilaa pysyvästi aina 1960 -luvulle saakka. Hilja asui talossa yksin ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Talon lisäksi hänellä oli hoidettavanaan pieni määrä lehmiä.

Anni kertoi puheessaan miettineensä talvella usein Hiljan sinnikkyyttä ja selviytymistaitoja asuessaan Lahdenperässä kolme vuotta ympärivuotisesti. Hilja -jurtta kunnioittaa suvun vahvoja naisia. Jurtta olkoon tulevaisuudessa tila, jonne kaikki sukupuoleen ja ikään katsomatta, ovat tervetulleita lepäämään, palautumaan ja voimaantumaan.

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus